Hubertusjakt utan upplopp men med

”körkunskapsstationer”!

 

Lördagen den 3 november träffades 11 hästar, 22 vuxna, 7 barn och 2 hundar i Tormastorp för att delta i årets upplaga av Hubertusjakt. Nytt för i år var bl. a att vi skippade svansjakten helt och i stället hade ”körkunskapsstationer” längs rundan.

 

Efter ca 3km kom vi till station 1A och B, då hade vi passerat en stor sten i skogen som enligt sägnen vänder sig när det luktar nybakat bröd!

Station 1A - skritta över en gul presenning - fixade alla ekipage lätt som en plätt! Station 1B, tror jag de flesta håller med om var dagens svåraste, här skulle man köra in i en portöppning med häst och vagnens framstam och sedan backa ut ekipaget. Flera ekipage klarade detta med glans - några fick hjälp av sin groom och en liten utbrytarkung vid namn Sixten, som äntligen (enligt husse) lärt sig respektera elstängslet hemma, totalvägrade att överhuvudtaget gå in i porten som var uppbyggd av fyra trampstolpar med lina mellan sig.

Attans också, det kostade ekipaget andra priset! L

 

Alla klara? Bra, då fortsätter vi! Grusvägen slingrade sig fram genom bok- och granskog och betesmarker, både lite uppför och nerför.

 

Efter ytterligare ca 3km var vi framme vid station 2A och B. Det blåste ganska friskt så den ena stationen var…..borta??! Jaja, alla blev ju felfria…! Station 2B bestod av ett L-format hinder som man skulle skritta genom. Här gäller det att köra så nära ytterkanten som möjligt för att inte toucha ”innerhörnan”, ingångens ena vägg var ett elstaket och resten av hindret bommar på marken. Som bekant vill ju inte alla hästar gå för nära staketet! Trots det gick de flesta igenom felfritt, Allan touchade bommarna – han körde med dagens enda par; Peggy & Nelson (endast 3år och inte så varm i kläderna än) och vår stora turistvagn…å dè va nog lite trångt!!

 

Rundan fortsatte i lika vacker natur och 2km senare var vi framme vid station 3. En precisionskörningsbana som innehöll det vi tränat på under rundans gång, nämligen presenning – blå denna gång och L-hinder utbyggt till ett U-hinder, 10 portar allt som allt. Under tiden kuskarna gick banan hade groomarna ”peptalk” med hästarna (det hjälpte undertecknad i varje fall J). Banan innehöll en serpentin också som ställde till det för några, då de kom fel in i den.

Maria & Ronja eller kanske mest Ronja fick kommentaren ”dagens stiligaste hopp” då hon efter minimal tvekan tog ett litet skutt över den fina blå presenningen!

Gunilla & Sixten och Annelie & Skruttan 3011 stod för dagens 0-rundor i precisionen, Annelie & Skruttan var dock något snabbare.

 

Lite frusna fingrar, tår, ganska genomblåsta till mans, mycket hungriga och kissnödiga men ytterligare en tur till häst & vagn rikare i glada vänners lag var vi efter ca 3km tillbaka i Tormastorp igen… och det luktade nästan nylagad Soppa a lá Brigitte på parkeringen! Hur gjorde du det Brigitte, du var väl med på rundan….??

Väl inne till bords, dagens 4:e station njöt vi av den varma, goda förplägnaden. Tack Brigitte!

Recept följer på slutet enligt önskemål. J

 

Mitt i all myset runt borden hann verkligheten ifatt och en del fick skynda hem till bortblåsta tak (!) och kor som ville bli mjölkade så prisutdelningen hölls i rekordfart!

Alla kuskar förärades en nyckelring med rävsvans och ett litet kexchoklad. Första pris, en reflexväst, vanns av Annelie & Skruttan 3011, dagens enda felfria ekipage. Andra pris, en hovkrats med inbyggd borste, gick till André & Modgun, endast tre hundradelar snabbare i precisionen än Pia & Eufemia som därmed blev trea och fick ett flätningsset. André och Pia hade tre straffpoäng var. Hela resultatlistan kan du läsa här.

 Vinnaren!

 

En eloge till våra nya kuskar i klubben;

Michelle, blott 12 år, skulle åka med mormor Christina & Lolle de Light men Michelle övertog tömmarna och körde nästan hela rundan med mormor som groom istället! Det är ju kul att köra, sa Michelle! Där får du se upp, mormor, du blir kanske av med din körhäst! J

 

Maria KK, något äldre, med en ganska nyinkörd Ronja som för första gången blev körd på våra rundor och som skötte sig exemplariskt. Maria har alltid ridit med innan, men nu är det slut på det!!!

 

Jill, en ganska ny medlem i vår lilla körgrupp, med den otroligt söta lilla shettisflickan Vanja som pinnade på bra även om det stundtals blev lite jobbigt. Bra kämpat och Varmt Välkomna till vårt gäng!

 

 

Ronja ser ut som om hon alltid har varit i vagn!

Här är det full fart!

 

 

Dagens Mat

Soppa a lá Brigitte, hembakt ljust och mörkt bröd & dryck – mjölk/vatten/saft

Kaffe/saft & negerbollar

 

 

Soppa a lá Brigitte (tror hon):

ca 1 kg lök

ca 400 gr purjolök

ca 1,3 kg palsternacka

ca 750 gr rotselleri

ca 225 gr gul paprika

ca 2 kg morötter

ca 1,5 kg röda linser

ca 500 gr passerade tomater

ca 75 gr riven färsk ingefära

Grönsaksbuljongtärningar, salt och vitpeppar efter smak

 

Skala, hacka o fräs löken, hacka i purjolök och ingefära. Fräs ner rotselleri i bitar, palsternacka i bitar, morötter i bitar, gul paprika i bitar. Häll i passerade tomater när det fräst klart, fyll på vatten till grönsakerna är täckta, koka mjukt. Fiska upp grönsakerna och kör dem i mixern – puré.  Koka linserna i grönsaksspadet, fyll på vatten efter behov. Häll tillbaka purén när linserna är färdigkokta, fyll på vatten till önskad konsistens. Oopps!!! 12-liters grytan är för liten, jag får ta 10-liters också…! Koka upp och smaka av med buljongtärningar, salt och vitpeppar.

 

 

Ljust bröd 2 st:

1 pkt jäst

1 l ljummet vatten

1 tsk salt

1,6-2 l vetemjöl

1 l grovt rågmjöl

 

Blanda samman alla ingredienser. Låt jäsa 30 min. Baka ut två stora bröd, låt jäsa ytterligare 30 min. på plåt.

Pensla med vatten el ägg. Gräddas ca 30 min i 200-225˚C.

 

 

Mörkt bröd 3 st:

6 dl vetemjöl

6 dl grahamsmjöl

6 dl grovt rågmjö

6 tsk bikarbonat

3 dl mörk sirap

1 l lättfil

 

Blanda samman alla ingredienserna. Häll smeten i 3st 1,5l formar. Gräddas 1,5 tim i 175˚C, nedersta falsen.

 

 

Vid datorn

Annelie Andersson

Foto: Östen Krantz